Saint-Raphaël (FRA) 2012

Tako kot vsako leto, smo se tudi letos odločili, da oddidemo na priprave. Letos odhajamo na jug Francije. Plezališče v katerem bomo opravili treninge in tam pustili del svojih blazinic se imenuje Massif de lEsterel. Na pot bomo odšli v petek, 26.10.2012 okoli 23:59.

1. dan:
Ob 12:10 smo srečno prispeli na cilj. Prevozili okoli 1000 km. Vožnja je potekala brez zapletov in “gužve” na cesti. Imamo sonček, malo vetra ter nebo, ki je skoraj brez oblačkov. Trenutno smo po kosilu (jedli lepo na sončku:)) , otroci po kosilu zaspali. Bili smo tudi že na plaži in se nastavljali morskim valovom, ki so nekatere uspešno namočili. 🙂 Sledi še naporni zaključek dneva. 🙂 Pošiljamo vam en velik  in topel sončni pozdrav na Jesenice.

2.dan:
Zjutraj vstali, malo jutranje telovadbe, napokali želodčke in borše in odšli v plezališče Colle Rousse. Dostop do plezališča je bil za nekatere hiter, za druge pa pravi izziv:) Plezali smo smeri s težavnostjo 6a+ pa vse do 6c, kljub temu, da smo se na začetku ” navajali ” na francoski način plezanja. Vse smeri so bile dolge okoli 30m.
Po 5-ih urah v plezališču smo odšli v stanovanje in si skuhali pozno kosilo oz. večerjo. Jutri je  nov dan in čas za nove izzive. Upamo na vsaj tako vreme kot je bilo danes – toplo, malo oblačkov a brez vetra. SLIKE 1. IN 2. DAN

3.dan:
Zjutraj vstali, jutranja telovadba, napokali želodčke in borše. Pogled v nebo: jasno, brez oblačka. Odšli v plezališče, le kateri sektor bomo obiskali danes? V planu je bil Face Sud, a na koncu smo pristali v sektorju Rive Droite. Sam dostop do plezališča – “abzajlanje”. Uspešno se spustili in že nadeli pasove in plezalke in se podali v nove smeri. Začeli smo z ocenam 6a (20m), na koncu pleplezali do 6c (20m). Mrazzz, ja ja saj gremo na sonce. In res smo odšli tako rekoč;  šli smo za Soncem:).  Pot nas je pripeljala do naslednjega plezališča Face Sud, kamor smo bili prvotno namenjeni. Uspešni smo bili še v v dveh 6b (30m). Ena smer je bila še daljša in potrebno je bilo podaljšati vrv. Tudi to smo uspešno izvedli. Na koncu smo se malo pomartinčkali v smereh za razplezat (5c-6a) in odšli proti parkirišču. Utrujeni od plezanja, ja ja malo pa že bolijo blazinice; smo se doma lotili učenja in čakali na večerjo… Po večerji malo družabnih igric in čas za spanje. Danes je na sporedu pantomimika (tako pravi Luka). SLIKE 3. DAN

4.dan:
Jutro enako ostalim jutrom. Odšli do plezališča Face Sud. Za dostop je bilo potrebno “abzajlanje”. Danes smo plezali krajše smeri (do 15m). Plezali pa smo ocene od 5c pa vse do 6c+. Na začetku plezanja so nas greli topli sončni žarki, kasneje pa se je malo pooblačilo. Oblaki in temno nebo nas niso prav nič ovirali pri plezanju. Ob koncu plezanja, pa smo le uspešno najdli pravo pot in se po njej tudi povzpeli do kombija. Prihod domov. Danes smo imeli za večerjo piknik style. Otroci so spekli čevapčiče, čestitali Zali za roj.dan, pojedli torto in nazdravili s Coca- Colo. Bil je super večer, ki pa je za piko na i dobil še večerni sprehod v mesto. SLIKE 4. DAN

5.dan:
Dan počitka. Ves dan deževalo. Bili v šopingu, popoldne spekli pico, se učili, zvečer pa movie and music night:) Upamo, da jutri posije sonce in osuši skalo.

6.dan:
Po včerajšnem dnevu počitka in obilici dežja, se nam je danes nasmejalo, ko smo zjutraj vstali in videli sonce in nebo brez oblačka. Zaradi mokre skale, smo se kasneje odpravili v plezališče Riva Droite in Petit Canyon. Plezali smo dolge smeri (tudi 2 raztežajno – 45m). Preplezali smo 7 različnih smeri z ocenami od 5c pa vse do 7a/+ . Po prebitih 7h od doma smo se utrujeni vrnili domov, kjer nas je čakalo pozno kosilo oz. večerja – makaroni. Upamo na še en tako lep  in topel dan kot je bil današnji. SLIKE 6. DAN

7.dan:
Zadnji dan pred odhodom domov. Sonce, nebo brez oblačka in toplo. Roke utrujene, blazinice pečejo, plezalke nenormalno tiščijo in še in še bi lahko naštevali. Zadnji dan smo plezali v plezališču La Barrique, kjer so težavnostne stopnje smeri nekoliko težje (za primerjavo, 6b v tem plezališču je nekako 7a). Uspeli so nam odlični vzponi, saj smo bili uspešni v vseh smereh, ki smo se jih lotili (od 6a do 7a).Po napornem dnevu v plezališču, smo se odločili, da Francije ne zapustimo brez skoka v morje:) Glej slike.
Jutri je čas za odhod domov. 🙁 Utrujeni in polni lepih vtisov iz Francije se bomo na pot podali okoli 10. ure zjutraj. Pridemo zvečer:) SLIKE 7. DAN

Vožnja domov:
Vmesni postanki, prazna cesta in spremljajoča mavrica čez celo Italijo so nam vlivali upanje, da bomo kmalu doma. In res. Po prevoženih 1000 km in 11h urah sedenja v kombiju smo srečno prispeli domov.

Vtis iz Francije:

Južni del Francije je TOP. Lepe peščene plaže, rdeče skale, veliko (beri: ogromno) krožnih križišč, Francozi, ki sploh ne govorijo angleško, francoski način vožnje in še  bi lahko naštevali.
Francija je pustila lepo izkušnjo v našem živlenju. Verjetno se bomo v Francijo (sploh južni del) še vrnili 🙂 Vprašanje je samo, kdaj?