Split (HR) 2019

Več slik si lahko ogledate na povezavi: https://drive.google.com/drive/folders/17uAZdQ6sLgLGiilRKwGPS754w3tK5OlF?usp=sharing

1. dan – 26. 4.

dan, ki se je začel “čudovito”…

Še en teden in gremo… odštevalo se je skoraj od zadnjih priprav, ko je le napočil trenutek. Zadnji dan pred delavskimi počitnicami smo se namesto v šolske klopi usedli v kombije in krenili proti Dalmaciji. Ravno pravšnja ura, da smo se vsi dodobra naspali in dobre volje odšli na pot. Ker pa je splošno prevzeto slovensko pravilo “kar se slabo, začne se dobro konča” smo se ga držali tudi mi. Nekaj nevšečnosti s kombijem 2 in spremljevalnim avtom nam vendarle ni pokvarilo vzdušja: menjava žarnic je postala rutina, na klimi pa bo potrebno še nekaj dela :)). Tako smo ob poznih popoldanskih urah vendarle prispeli do naše klasike – Apartmaja Marjan. Za pozno kosilo so se dodobra prilegli špageti a la Bolognese in kokosova potica za sladico. Še navodila za jutri, večerno umivanje in že smo perajt za prve vzpone… Prvo pa obvezen počitek pa lahko noč našim bralcem.

Postajališče pri tunelu sv. Rok je bilo zaprto, zato je letošnja uvodna fotka malce drugačna.

2. dan – 27. 4.

Jutro so nekateri dočakali še pred prvim zvonom budilke. Zajtrk v treh rundah in že so bili nahrbtniki v kombijih, mi pa smo nestrpno pogledovali skozi okna, kdaj bomo prispeli v plezališče Marjan. Prva skupinska slika na razgledni točki proti zalivu in iskanje sektorja C, ki smo ga “napadli” najprej. Raztovarjanje v baznem taboru, mazanje s sončno kremo, plezanje na prijetni skali, malica, vse to in še kaj več, je bilo odličen uvod v uspešne priprave. Obilica preplezanih smeri napovedujejo dobre vzpone tudi v prihodnjih dneh. Po napornem plezalnem dnevu se spodobi, da preverimo tudi temperaturo morja, ki je za večino znašala prijetnih “do gležnja” stopinj, no naši fantje pa so pogumno skočili noter. Po ohladitvi in prihodu domov je sledilo tuširanje, učenje, večerja in … naši prvi udeleženci priprav so prestali prav poseben KRST, ki so jim ga pripravili starejši – smeha in veselja ni manjkalo. Z umitimi zobki pa v pančk, da bomo jutri spet spočiti 🙂

Sveži pred pričetkom prvega treninga v Marjanu.

3. dan – 28. 4.

Jutranji žarki so nas obdajali, ko smo se v zgodnjem dopoldnevu odpravljali v “Marjana”. Obilica tekačev, kolesarjev in mi, gruča plezalcev, ki so prišli osvajat nove vrhove smeri. Oprtanih hrbtov in polnih rok smo prišli do enega sektorja dlje od včeraj. Nove, težje smeri niso bile pretežak izziv za nas in padale so ena za drugo. Seveda smo se tekom plezanja ustrezno okrepčali, da smo lahko plezali vse tja do tretje ure. Ker pa imamo v Splitu veliko lepše vreme, kot je pri nas na Gorenjskem, je obvezna oprema poleg plezalne tudi sončna krema, saj je ves čas prijetno pražilo. Da bo ohladitev primerna, smo se tudi letos odločili postaviti človeško piramido v vodi, za nadstropje višjo kot lani. Za nagrado še par zamahov v prijetno toplem morju in domov na “hobotnice”. Večer smo popestrili z izletom do bližnje marine in ogledom sočnega zahoda.

Človeška piramida je obvezen del priprav, včasih je potrebno tudi nekaj vztrajnosti.

4. dan – 29. 4.

Daljši spanec nas je popeljal v oblačno jutro. Nočne padavine so precej ohladile ozračje, zato je bil današnji dan popoln za plezalni počitek. Po zajtrku smo naredili testo za pico, ki je vzhajalo med tem, ko smo mi izkoristili trenutno sončno vreme in se podali na krajši sprehod do bližnje marine. Sledilo je oblaganje pice in pečenje – mmm bila je odlična. Prosto popoldne smo namenili sprehodu po splitski rivi, ogledu mesta in uživanju v dobrem sladoledu. Zvečer so sledile partije “morilca 2.0” (klasičnemu mežikanju smo dodali še nekaj vlog, da je bilo bolj zanimivo :)), trenutno pa skupinsko gledamo film in grickamo pokovk. Jutri pa sledi jutranja telovadba (večina upa na padavine :)).

Splitska riva.

5. dan – 30. 4.

Deževno jutro, dilema ali iti v plezališče popoldne ali dopoldne, odločitev kot ruska ruleta. Po nekajminutnem razmisleku je sledila prerazporeditev dejavnosti, dopoldne učenje, kosilo in čakanje, da sonce prodre skozi oblake. Po kosilu se je res začelo rahlo jasniti, vendar so bile občasno še vedno prisotne rahle padavine. Odločitev je padla, da poizkusimo srečo z vremenom. Še slikanje v zalivu z majčkami in gremo plezat. Zadnji dan v Marjanu smo plezali težje smeri, use uspešno. Proti večeru je že začelo hladiti, zato smo zaključili in se odpravili domov na težko pričakovano večerjo. Še film po večerji in zaključili smo še en dan priprav. Jutri pa če bo vse po sreči na Deepwater solo 🙂

Poziranje v majčkah skupaj z našima kombijema.

6. dan – 1. 5.

Prebujanje v zmerno do pretežno oblačno jutro. Spet enako vprašanje – iti ali ne iti plezati? Po zajtrku smo se odločili, da gremo. Tako kot se za zadnji dan spodobi, smo se oblekli v kopalke, vzeli stare plezalke in se odpravili do marine. Na škarpo odložimo stvari; Ajdin, Ivana in Tinkara so se odločili, da bodo na straži ta čas, ko drugi plezajo nad globoko vodo. Mokri, utrujeni in polni novih izkušenj se počasi podajamo proti domu.

Zenkrat še vsi suhi na zadnji izziv – Deep water solo Split.

Trenerski štab v sestavi: Tjaša, Nadja, Maruša, Renata in Rok se zahvaljuje vsem staršem za izkazano zaupanje, da ste nam za slab teden zaupali svoje otroke; upamo, da so se imeli vsaj tako fajn kot mi.
Zahvala gre tudi Planinskemu društvu Jesenice in podjetju Trias d.o.o., ki sta nam omogočila prevoz do Splita in nazaj z ugodno izposojo kombijev. Vsem skupaj želimo lep preostanek prvomajskih počitnic in uspešen štart v zadnjo etapo šolskega leta.

“Kam gremo pa nasledn let, a gremo tud u Split?”

Odgovor na zastavljeno vprašanje pa pride, ko pride 🙂