TEČAJ ZA NAZIV PRIPRAVNIK / TEČAJNIK ŠPORTNEGA PLEZANJA

NOVOST!  V letošnjem letu bo na voljo tudi tečaj za varovanje “top rope” – tečaj obsega predavanje (cca. 2,5 h) ter praktično usposabljanje 3 ure. Poudarek na praktičnem delu bo le na varovanju na način “top rope”. Tečaj se bo izvedel glede na število udeležencev, v sklopu manjšega števila, se bodo vadeči priključili tečaju za naziv tečajnih/pripravnik športnega plezanja.

Predavanje je enako in obvezno za vse.

ZAKAJ NAJ MOJ OTROK oz. JAZ OPRAVIM TEČAJ???
– varnost je vedno na prvem mestu;
– plezanje je šport, kjer ne sodeluje le plezalec temveč tudi njegov plezalni partner oziroma varovalec;
– plezanje v vodstvu;
– seznanitev z ostalo plezalno opremo in etiko.

INFORMACIJE O TEČAJU:
Teoretični del zajema poznavanje osnovne opreme športnega plezalca in njen namen, etični kodeks plezalcev, zgodovino športnega plezanja, poznavanje vozlov, osnovne tehnike plezanja, prvo pomoč, osnove treninga,…

Praktični del zajema praktično znanje zgoraj navedenega, torej pravilno rabo osnovne opreme, poznavanje vrvne tehnike (vozli, varovanje, plezanje v vodstvu, spuščanje po vrvi,  prevezovanje, izdelava sidrišč, …), poznavanje tehnike plezanja (osnovni prijemi, “stopanje na trenje”, prestopanje, preprijemanje, plezanje v navpičnih, previsnih stenah, …) in še in še.

IZPOSOJA: na tečaju si je možno izposoditi vso potrebno opremo za opravljanje izpita.


Izpit: je sestavljen iz dveh delov – teoretični in praktični.
Pogoji za pristop na tečaj: dopolnjena starost 14 let v letu 2024, (za tečajnika dopolnjena starost 12 let oz. glede na presojo trenerja).

Cena:  100 € (za otroke vpisane v skupinske treninge) in 180 € za ostale.
Cena za tečajnika je  50 €; ko opravljate izpit za pripravnika pa plačate še preostalo polovičko in ne celotno ceno za pripravnika!
Cena tečaja varovanja “top rope” je 30 €.

⇒ Tečaj bo predvidoma izveden jeseni 2024.

OPRAVLJEN TEČAJ je pogoj za opravljanje izpita ŠPORTNI PLEZALEC pri KŠP.